Strona główna » Nie dotyczy » Artykuły » Lokalne firmy » Chińska, indyjska, a może tajska? Poznaj różne ...

Chińska, indyjska, a może tajska? Poznaj różne rodzaje kuchni orientalnej i wybierz swój ulubiony!

    A A A Drukuj
                                  
2017-12-11 13:17

Kuchnia orientalna cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Kusi bogactwem oryginalnych smaków i możliwością przyrządzania tych samych produktów na wiele różnych sposobów.

Odpowiednie połączenia składników pozwalają uzyskać niesamowity smak, który przyciąga apetycznym aromatem i jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Poznaj najbardziej charakterystyczne smaki kuchni orientalnej.

Kuchnia orientalna wyróżnia się różnorodnością i bogactwem smaków. Składają się na nią poszczególne kuchnie wschodnich krajów, z których każda zawiera elementy charakterystyczne tylko dla niej samej. Poznaj je i naucz się odróżniać najważniejsze kuchnie Orientu.

Kuchnia chińska ze słodko-kwaśnymi akcentami

Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, co wynika ze wielkości tego kraju. Poszczególne regiony różnią się między sobą pod względem wykorzystywanych składników, przypraw czy nawet sposobów przyrządzania dań.

Chociaż mogłoby się wydawać, że podstawą większości potraw chińskich jest ryż, to tak naprawdę tylko w nielicznych regionach Chin można spotkać dania przyrządzone na jego podstawie. Kuchnia pekińska to przede wszystkim dania makaronowe. Kuchnia kantońska to potrawy bazujące na ryżu i drobno posiekanych składnikach smażonych w woku. Natomiast kuchnia szanghajska słynie z dań zawierających ryby i owoce morza, a także z charakterystycznego słodkiego smaku.

W potrawach przyrządzanych zgodnie z chińską sztuką kulinarną najczęściej wykorzystuje się: tofu, sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy czy pieprz syczuański.

Kuchnia indyjska – ostra i aromatyczna

Jednym z głównych rodzajów kuchni orientalnej jest sztuka kulinarna Indii. Niezwykle zróżnicowana z uwagi na wpływ różnych religii i ogromną różnorodność społeczną, przyciąga finezyjnymi smakami i aromatami.

Typowe dla kuchni indyjskiej są przyprawy. Dania przyprawia się suszonym mango (amchur), czarnuszką, curry, papryką chili, gałką muszkatołową czy kminem rzymskim. Ponadto do dań dodaje się owoce tamaryndowca, nasiona granatu, imbir. Przyprawą numer jeden jest jednak garam masala, która stanowi połączenie zmielonych słodkich przypraw.

Jeśli chodzi o konkretne potrawy, charakterystyczne dla kuchni indyjskiej, trzeba wymienić m.in. cham cham, dal (zupę z soczewicy), pierożki samosa, phal ka pakora (owoce smażone w cieście), dosa.

Kuchnia tajska – Chiny i Indie w jednym

Kuchnia tajska zawiera w sobie to, co najlepszego ma sztuka kulinarna Indii i Chin. Czerpie z nich inspirację z uwagi na położenie tego kraju, ale nie jest ich kalką. Warto bowiem mieć świadomość, że kuchnia tajska to m.in. niespotykane nigdzie indziej przyprawy, takie jak np. trawa cytrynowa.

Sztukę kulinarną Tajlandii bardzo często określa się jako jedną z najbardziej „swobodnych” w porównaniu z innymi kuchniami orientalnymi. Nie panują tutaj tak sztywne zasady przyrządzania dań jak w Chinach, a z kolei w porównaniu z Indiami jest dużo mniej pikantna.

Jeśli chodzi o konkretne potrawy, dominują tutaj dania na bazie owoców morza ze szczególnym uwzględnieniem skorupiaków. Natomiast najbardziej rozpoznawalną potrawą jest ostro-kwaśna zupa z grzybów tom yam oraz krewetek.

Kusi cię kuchnia orientalna, dlatego chcesz skosztować typowych dla niej dań? Zamów jedzenie online – z dostawą pod wskazany adres. Szybko i bez zbędnego oczekiwania Twoja kuchnia wypełni się zapachami charakterystycznymi dla Chin, Indii oraz Tajlandii. Które smaki najbardziej przypadną ci do gustu?







 
 
 

Artykuł dodał:
hej Napisz wiadomość
Oceń artykuł


Ostatnio przeglądający
 
hej Napisz wiadomość
1 miesiąc temu