Strona główna » Nie dotyczy » Artykuły » Społeczność, life » Jak mielić i parzyć smaczną kawę?

Jak mielić i parzyć smaczną kawę?

    A A A Drukuj
                                  
2016-09-12 13:37, ostatnia aktualizacja 8 miesięcy temu

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka mocnej i aromatycznej kawy.

Parzona po turecku, z ekspresu ciśnieniowego albo przelewowego, z mlekiem albo bez – każdy preferuje co innego, jednak warto dowiedzieć się jak należy mielić i parzyć kawę, aby zyskać najlepsze walory smakowe. Oczywiście można przy okazji zaimponować znajomym serwując im smaczny napój.

Jak mielić kawę?

Wbrew pozorom mielenie kawy jest bardzo ważne. Podczas tego procesu z ziaren uwalniają się nietrwałe olejki aromatyczne, które wpływają na zapach oraz smak napoju. Dlatego też należy mielić wyłącznie tyle kawy, ile zostanie wykorzystane podczas parzenia, i tuż przed przystąpieniem do przygotowywania napoju. Do kawy po turecku (wbrew pozorom nazwa ta nie odnosi się do popularnego zalewnia zmielonej kawy wrzątkiem), należy zmielić kawę na proszek, w przypadku wykorzystania zaparzacza z filtrem – bardzo drobno, zaś drobno do przygotowania napoju w ekspresie ciśnieniowym. Jest to bardzo ważne, ponieważ proszek może nie tylko sprawić, że kawa będzie gorzka, ale nawet doprowadzić do uszkodzenia ekspresu.

Szybko i wygodnie

Przelewowy ekspres do kawy jest łatwy w użyciu – wystarczy tylko umieścić w nim papierowy filtr, a następnie wsypać zmieloną kawę i dolać wody. W niektórych modelach można ustawić intensywność smaku napoju. Nieco bardziej skomplikowane w działaniu są ekspresy ciśnieniowe, mają one zazwyczaj również więcej funkcji pozwalających na przygotowanie:

•    mocnego espresso,
    kawy o średniej mocy,
    a nawet cappuccino.

Niektóre z nich mają dodatkowo specjalną dyszę do spieniania mleka. Coraz większą popularnością cieszą się ekspresy na kapsułki umożliwiające szybkie przyrządzenie różnego rodzaju napojów – są łatwe w użytkowaniu, wygodne, a przy tym dostępne w całkiem atrakcyjnych cenach. Na przykład na idealo.pl można znaleźć ekspresy Dolce Gusto już od ok. 165zł.


Po turecku, z dzbanka, a może kafetiery?

Wiele osób mylnie sądzi, że kawa po turecku to po prostu zmielona kawa zalana wrzątkiem. W rzeczywistości jednak jej przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku i odpowiedniego naczynia – mosiężnego tygielka. Należy wsypać do niego odpowiednią ilość zmielonej na proszek kawy, a następnie zalać zimną wodą i ewentualnie dodać cukier. Całość trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie powierzchnię tak przyrządzone go naparu skropić zimną wodą, aby fusy opadły na dno. Czynność tę powtórzyć trzeba trzykrotnie, a gotową kawę podaje się w małych filiżankach.

Jedną z najstarszych metod parzenia kawy jest przygotowywanie jej w dzbanku. Grubo zmieloną kawę należy wsypać do nagrzanego naczynia i zalać jedną trzecią ilości wrzątku przeznaczonego do sporządzenia naparu. Całość trzeba następnie podgrzać, a kiedy kawa się podniesie – zalać pozostałym wrzątkiem i odstawić, aby napar nabrał mocy.

Wygodnym rozwiązaniem będzie też kafetiera, czyli specjalny dzbanek do przygotowywania kawy na płycie grzewczej – w efekcie można otrzymać mocny napar o intensywnym aromacie. Cały proces parzenia trwa ok. 5 minut i nie jest skomplikowany.







 
 
 

Artykuł dodał:
hej Napisz wiadomość
Oceń artykuł


Ostatnio przeglądający
 
hej Napisz wiadomość
8 miesięcy temu