Zamknij

Posiedzenie Zespołu ds. rolnictwa i obszarów wiejskich

12:45, 15.04.2024 hm / Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie Aktualizacja: 13:03, 15.04.2024
Skomentuj fot. Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie fot. Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie

W Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się kolejne posiedzenie powołanego przez wojewodę Teresę Kubas-Hul Zespołu ds. rolnictwa i obszarów wiejskich.

Podczas czwartkowego spotkania poruszono aktualne problemy środowiska rolniczego. Omówiono także wybrane aspekty działalności oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie. Jego dyrektor, Jolanta Kaźmierczak mówiła m.in. o administrowaniu zasobami majątkowymi Skarbu Państwa przeznaczonymi na cele rolne. Wyliczyła m.in., że w ostatnim czasie ze 155 655 hektarów będących w zasobie KOWR trwale rozdysponowano 127 153 ha.

- Grunty obecnie pozostające w Zasobie Własności Rolnej Skarbu Państwa mają powierzchnię 25 432 ha, w tym do rozdysponowania jest 5 544 ha. To 35 295 działek o średniej powierzchni 0,16 ha. W 2023 roku wydzierżawiliśmy 404 hektary, co przełożyło się na  171 umów. Sprzedaż wyniosła 115 ha, czyli 470 zawartych umów. Nieodpłatnie przekazaliśmy na rzecz gmin 6 ha zawierając 23 umowy – wyliczała Jolanta Kaźmierczak.

Dyrektor Kaźmierczak zobrazowała także, jaka jest struktura obszarowa dzierżawionych gruntów ZWRSP w województwie podkarpackim. Była mowa o naliczaniu czynszów dzierżawnych. Zaprezentowane zostały ubiegłoroczne działania promocyjne, informacyjne, edukacyjne i kulturalne dotyczące produktów rolnych i żywnościowych.

- W 2024 r. nasz oddział zamierza nadal uczestniczyć w wydarzeniach cyklicznych, takich jak Podkarpackie Bazarki w Boguchwale, Ekologiczne Bazarki w Parku Papieskim w Rzeszowie, impreza plenerowa „Zdrowo Rosnę z KOWR” w Radawie, konkurs kulinarny „Mini Chef Cook” w Nowosielcach, Krajowe Dni Pola w Boguchwale, Ekogala w G2A Arena w Jasionce, Jarmark Bożonarodzeniowy w Przemyślu, konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów” – dodała Jolanta Kaźmierczak.

To nie wszystko. Placówki oświatowe zawierały umowy z dostawcami z Podkarpacia, dzięki którym dzieci otrzymywały porcje owoców i warzyw (jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki), soki, mleko i przetwory mleczne. Dyrektor KOWR ma się spotkać z Podkarpackim Kuratorem Oświaty, aby rozmawiać, w jaki sposób nadal promować zdrową, polską żywność wśród dzieci i młodzieży.  

Stanisław Bartman, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej w Trzebownisku przedstawił sprawozdanie z realizacji zadań w minionym roku. Uczestnicy posiedzenia dyskutowali, jakie problemy trzeba rozwiązać, jakie zgłosić do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mieli postulaty, propozycje usprawnień. Sygnalizowali m.in. potrzebę obniżenia ceny za czynsz dzierżawny.

W spotkaniu wziął udział także Marek Cierpiał-Wolan, dyrektor Urzędu Statystycznego w Rzeszowie, który pokazał główne dane za 2023 r. dotyczące rolnictwa i obszarów wiejskich, jak np. skup zbóż, żywca, produktów zwierzęcych, mleka, pogłowie trzody chlewnej i bydła, przeciętne ceny skupu (wzrosty i spadki, pozycja na tle innych województw). Zwrócił też uwagę na wyniki badań nastrojów rolników. Wynika z nich, że w grudniu 2023 r. rolnicy bardziej pesymistycznie ocenili zarówno ogólną sytuację prowadzonych przez siebie gospodarstw rolnych, jak i opłacalność produkcji rolniczej.  Natomiast mniej pesymistycznie, niż w poprzednim półroczu ocenili popyt na produkty wytwarzane w gospodarstwie rolnym i ich sprzedaż.

Dyrektor mówił także o metodzie liczenia przeciętnego dochodu z pracy w gospodarstwach indywidualnych w rolnictwie z 1 hektara przeliczeniowego.

Zespół ds. rolnictwa i obszarów wiejskich został powołany Zarządzeniem nr 2 /24 Wojewody Podkarpackiego z  9 stycznia 2024 r. z inicjatywy wojewody Teresy Kubas-Hul. To także wynik porozumienia z  rolnikami, które zostało podpisane 6 stycznia br. w Rzeszowie.

Do zadań Zespołu należy:

  • analizowanie sytuacji w rolnictwie i diagnozowanie występujących problemów;
  • wypracowanie wniosków i zaleceń, które będą podstawą do podjęcia przez właściwe organy działań w celu zmiany sytuacji;
  • prowadzenie dialogu społecznego w sprawach wsi, rolnictwa i łańcucha żywnościowego w Polsce –  od producenta do konsumenta;
  • analizowanie sytuacji oraz przedstawianie propozycji zmian w obszarze produkcji, przetwórstwa oraz importu artykułów rolno-spożywczych.
(hm / Podkarpacki Urząd Wojewódzki w Rzeszowie)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%