[FOTORELACJA]369[/FOTORELACJA]
Przez dwa dni, 14 i 15 grudnia, w Centrum Wstawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w podrzeszowskiej Jasionce królowały stoiska z żywością, kosmetykami i innymi wyrobami najwyższej jakości, często od małych rodzinnych firm. Jak co roku na gości czekają degustacje, seminaria, prezentacje, pokazy gotowania na żywo, warsztaty kulinarne oraz tworzenia ozdób świątecznych. I goście przybywają chętnie.
Pierwszy dzień Ekogali rozpoczął się tradycyjnie już, od oficjalnego otwarcia, w którym uczestniczyli marszałek Władysław Ortyl i wicemarszałek Karol Ożóg oraz radni województwa Ewa Draus, Jolanta Kaźmierczak i Marek Ordyczyński. W inauguracji uczestniczyli także senator Józef Jodłowski i poseł na Sejm RP Fryderyk Kapinos.
- Przez te osiemnaście lat swego istnienia Ekogala stała się nie tylko ważnym wydarzeniem, ale przede wszystkim znanym i cenionym forum, skupiającym wytwórców, produkujących żywność wysokiej klasy a także ekologiczną oraz konsumentów, którzy w bezmiarze tego, co oferuje rynek, poszukują jakości. Nasza Ekogala przestała już być tylko miejscem spotkania z klientami, stała się raczej fundamentem do edukowania, wymiany wiedzy i doświadczeń, do promowania tego, co najlepsze. A także do uczenia, nawet najmłodszych konsumentów, by zwracali uwagę na to co ich otacza i z czego chcą korzystać – podkreśla marszałek Władysław Ortyl.
Ekogala to sztandarowe wydarzenie, które przed laty zainicjował Samorząd Województwa Podkarpackiego, we współpracy z „Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego”. Od początku organizatorzy, do których z czasem dołączył samorząd Rzeszowa, stawiali na promowanie wytwórców i produktów powstających według najlepszych receptur, wytwarzanych metodami tradycyjnymi oraz ekologicznych. Jednocześnie Ekogala od lat niezmiennie stawia na edukowanie oraz inspirowanie klientów, by byli świadomymi i wymagającymi konsumentami.
- XVIII edycja naszej prestiżowej imprezy udowadnia, że ten pomysł z targami się sprawdził. Na Podkarpaciu dbamy o jakość i rozwój, opierając się na najlepszych tradycjach i bogatym dziedzictwie. Nasza żywność wysokiej jakości jest czymś, czym możemy się chwalić w skali Polski, Europy i świata. Pokazujemy, że wiemy jak łączyć dobre tradycje z nowoczesnością – dodał w swym wystąpieniu marszałek Ortyl.
W tym roku na targach wystawia się ponad stu wystawców, oferujących tysiące produktów prezentujących najwyższą jakość. Obok firm z wielu zakątków Polski, są wystawcy z Rumunii, Słowacji i Węgier. Wśród gośćmi tegorocznych targów znalazła się także delegacja ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, którzy spotkali się z marszałkiem Władysławem Ortylem.
Jak zawsze na Ekogali było smacznie, kolorowo i interesująco. Goście imprezy chętnie poznawali i kupowali na stoiskach wielu małych, rodzinnych firm, licznie brali udział w pokazach gotowania, degustacjach świątecznych potraw i wypieków. Oblegane były stoiska, na których samodzielnie można było wykonać ozdoby świąteczne oraz zdobyć nowe umiejętności podczas warsztatów kulinarnych.
Liczba klientów, którzy odwiedzają targi świadczy o tym, jak wielka jest potrzeba organizacji takich wydarzeń. Cały czas obserwujemy rosnący popyt na produkty ekologiczne i te wysokiej jakości, wytwarzane metodami tradycyjnymi. Na targach widać, jak wiele ich mamy – mówił podczas zwiedzania stoisk marszałek Władysław Ortyl.
Specjalnymi gośćmi tegorocznej Ekogali byli członkowie Przemyskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Strojów Historycznych „Damy i Huzary”, które od kilku lat skupia pasjonatów z zamiłowaniem do historii, tradycji, kultury i piękna minionych czasów. Praca i pasja tworzących stowarzyszenie została doceniona Nagrodą Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w IX edycji Konkursu „Dla Dobra Wspólnego”. W tym roku stowarzyszenie zajęło III miejsce w ramach tej nagrody w kategorii dzieło – przedsięwzięcie, projekt.
Jak co roku, na Ekogali pojawili się najmłodsi. Dzieci goszczące na targach miały okazję dowiedzieć się, jaka siła dla świata „ukryta” jest w lesie. Z myślą o nich przygotowano seminarium przygotowane przez nauczycieli z Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Najmłodsi zaprezentowali występy poświęcone „leśnej” tematyce, a sporą dawkę wiedzy mogli zdobyć w trakcie warsztatów.
Na wszystkie dzieci odwiedzające Ekogalę - w strefie kreatywnej – czekała możliwość dobrej zabawy oraz sprawdzenia kucharskich umiejętności. Najmłodsi chętnie przygotowywali pierniczki oraz autorskie ozdoby świąteczne.
Jak co roku targom towarzyszył Europejski Konkurs Kulinarny, w tym roku była to już XVIII edycja. Jego uczestnikami są uczniowie szkół gastronomicznych, a ich konkursowe zmagania zawsze są chętnie podglądane przez odwiedzających targi.
Wszyscy chętni, którzy chcą dotrzeć na Ekogalę mogą to zrobić bezpłatnie, podróżując do Jasionki Podmiejską Koleją Aglomeracyjną.
Sporą publiczność zgromadziło jak zawsze centralne wydarzenie drugiego dnia Ekogali czyli pokaz gotowania na żywo w wykonaniu podkarpackich VIP-ów.
W pierwszej odsłonie Marszałek Władysław Ortyl wraz z wiceprzewodniczącą Sejmiku Renatą Knap oraz wiceprezydent Rzeszowa Krystyną Stachowską udowodnili swą biegłość w przygotowywaniu pierogów wigilijnych.
Wyzwaniem dla drugiej grupy kucharzy było przygotowanie świątecznych ciasteczek. Wicemarszałkowie województwa Karol Ożóg i Piotr Pilch oraz przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz a także wójt gminy Trzebownisko Sławomir Porada z sukcesem poradzili sobie z pieczeniem świątecznych ciasteczek- wiatraczki z makiem. W gronie licznie zebranych obserwatorów zmagań byli miedzy innnymi radny województwa Jerzy Paul oraz poseł Kazimierz Gołojuch.
Wielość gości odwiedzających Ekogalę pokazuje, że jest to nie tylko miejsce dla dokonania świątecznych zakupów, ale przede wszystkim że jest to cenione wydarzenie, którego goście mają okazję i do spotkań w miłej atmosferze, i dobrej zabawy i do zdobycia wiedzy na temat żywności wysokiej jakości, której poszukują - podkreśla Marszałek Władysław Ortyl.
Drugi dzień Ekogali był także czasem rozstrzygnięcia XVIII Europejkiego Konkursu Kulinarnego, który w ramach wydarzenia koordynuje rzeszowski Zespół szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy. W tym roku w konkursie wystartowało 10 szkół. Zwycięzcą zostali uczniowie z rzeszowskiej szkoły. Specjalnie wyróżnienie trafiło do młodzieży ze Lwowskiego Fachowego Kolegium Przemysłu Przetwórczego i Spożywczego.
Ekogala to sztandarowe wydarzenie, które przed laty zainicjował Samorząd Województwa Podkarpackiego, we współpracy z „Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego”.
Organizatorami XVIII edycji targów byli marszałek województwa Władysław Ortyl, prezydent Rzeszowa Konrad Fijołek oraz prezes związku stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego Marcin Fujarowicz. Organizacja tagów koordynuje Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich a sama impreza jest finansowana w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz