Z pozoru niewinne, mogą doprowadzić do silnego zatrucia. W jednej z partii jaj wykryto niebezpieczne bakterie Salmonella – alarmuje Główny Inspektorat Sanitarny.
W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed konkretną partią jaj, w której urzędowe badania wykazały obecność niebezpiecznych bakterii Salmonella spp..
Spożycie takiego produktu – szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej – może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Niepokojące wyniki badań dotyczyły jaj z chowu na wolnym wybiegu, oznaczonych jako:
Jak poinformowano, po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent podjął natychmiastowe działania i rozpoczął procedurę wycofywania jaj z rynku. Jednocześnie sprawą zajęła się Inspekcja Weterynaryjna, która prowadzi postępowanie wyjaśniające, a Sanepid monitoruje cały proces.
GIS apeluje do konsumentów:
– Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Więcej informacji na temat zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Brittany Haag z Pixabay
Czołowe zderzenie aut. Młody mężczyzna poważnie ranny
Proszę osobę poszkodowaną o kontakt 664694990
Dominikk
23:19, 2025-07-20
Żołnierz z 3 PBOT w ekstremalnym wyścigu dookoła Polski
W terytorialsach drzemie niespotykana moc i siła 🔥
Eu.zak
16:32, 2025-07-12
Groźny wypadek. Są ranni, lądował LPR!
Proszę osoby poszkodowane o kontakt 664694990
Dominikk
22:23, 2025-05-22
87-latek jechał autostradą pod prąd
Dziadka do domu starców w takim wieku.... Morderca na kółkach.
Dziadko
10:20, 2025-03-14
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz