Zamknij

Karpaty na Widelcu. Co przygotowano?

12:20, 15.09.2022 . Aktualizacja: 12:20, 15.09.2022
Skomentuj

Prezydent Rzeszowa Konrad Fijołek zaprasza na festiwal Karpaty na Widelcu już 24-25 września w Rzeszowie! Robert Makłowicz i Jan Kuroń będą gotowali dla rzeszowian.

Już w przyszły weekend rusza obiecany przez prezydenta Konrada Fijołka w kampanii wyborczej festiwal Karpaty na Widelcu.  Dla mieszkańców Rzeszowa i gości zaplanowano między innymi strefę z podkarpackim jadłem za symboliczne cegiełki, z których dochód będzie przeznaczony na wsparcie najzdolniejszych uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, kocioł z dziczyzną, pokazy kulinarne Roberta Makłowicza i Jana Kuronia oraz liczne koncerty.

Karpaty na Widelcu to jedyny w swoim rodzaju festiwal na mapie rzeszowskich wydarzeń kulturalnych promujący kuchnię Karpat, którego pierwsza edycja rozpocznie się już w sobotę 24 września. Na początek w samo południe zaplanowano korowód kucharzy i uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przygotowujących festiwalowe dania, który przejdzie z ulicy Grunwaldzkiej na Rynek, gdzie na scenie nastąpi uroczyste otwarcie imprezy z udziałem Roberta Makłowicza.

Głównym punktem sobotniego programu będzie strefa dań festiwalowych na Rynku, w której za sprzedawane na miejscu cegiełki za symboliczną cenę 10 zł, będzie można zjeść porcję z festiwalowych dań przygotowanych przez 11 restauracji, uczniów ZSG i Klub Podkarpackich Gastronomów. Restauracje biorące udział w akcji to: KOZLOVNA, FOLWARK, PATIO Grand Hotel, FOLK Hotel Bristol, STARY BROWAR RZESZOWSKI, GOŚCINIEC, LORD JACK, JAN KIEPURA Hotel Czarny Potok Krynica Zdrój, KRESOWA OSADA Basznia Dolna, KLUB PODKARPACKICH GASTRONOMÓW, ZACISZE Hotel Zacisze Bratkowice, ESENCJA Hotel Ambasadorski. W festiwalowym menu znajdą się między innymi kacapoły, hreczanyki, żurek z fasolą i grzybami, proziaki, stolniki, klepak, banianka i kapusta ziemniaczana. Cały dochód z tego przedsięwzięcia będzie przeznaczony na doposażenie ZSG w Rzeszowie i szkolenia dla najzdolniejszych uczniów szkoły, przyszłych kucharzy.

W sobotnim programie znajdą się także między innymi pokaz kulinarny Roberta Makłowicza i liczne koncerty na dwóch scenach. Na scenie głównej na Rynku tego dnia wystąpi formacja FANFARA AWANTURA w dwóch odsłonach – jako Prawdziwe Polskie Techno i Turbo Balkan Groove, z kolei na scenie za budynkiem Ratusza przy ul. Słowackiego zobaczymy cztery zespoły ludowe: Zespół Pieśni i Tańca Hyżniacy, Zespół Pieśni i Tańca Karpaty, Zespół Pieśni i Tańca Kompanija oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej Połoniny.

Drugi dzień festiwalowych atrakcji rozpocznie się nieco później, bo o godzinie 14.30. Na Rynku zamiast strefy dań festiwalowych pojawi się kocioł z dziczyzną. Na miejscu będzie obecny Jan Kuroń, który przyrządzi swoje danie w formie pokazu na scenie. Równie bogato zapowiada się „menu muzyczne”. Na scenie głównej zagrają Patryk Mateja z zespołem, Żmije i Haydamaky, na scenie przy ul. Słowackiego natomiast Mobilna Filharmonia, Zespół Pieśni i Tańca Bandoska, Zespół Pieśni i Tańca Resovia Saltans Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Marcin Florczak.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%