Zamknij
REKLAMA

3 intensywnie czekoladowe desery dla fanów słodkości

13:29, 27.03.2020 | Materiał partnera

Czekoladowe desery doskonale sprawdzą się niemal w każdej sytuacji - zarówno w spokojne, niedzielne popołudnie spędzane z rodziną, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Oto kilka propozycji i wskazówek, dzięki którym, nawet nie mając doświadczenia cukierniczego, można cieszyć się wyjątkowym smakiem czekoladowych deserów.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Przygotowując wilgotne ciasto czekoladowe warto zwrócić uwagę na jakość składników - wybierając te najlepsze, jak np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, można uzyskać głęboki, wyrazisty smak deseru. Oprócz jakości składników ważne jest ich przygotowanie, między innymi odpowiednie ubicie jajek lub przesianie mąki, co pozwala uzyskać najlepszą konsystencję ciasta. Aby zabezpieczyć deser przed wysychaniem, warto gotowe ciasto polać warstwą polewy czekoladowej i przechowywać np. pod szklanym kloszem. Dzięki temu deser nie tylko zachowa swoją konsystencję, ale również będzie prezentował się elegancko i cieszył zarówno podniebienia, jak i oczy. Więcej wskazówek dotyczących przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego znajduje się pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy jest przekąską niezwykle prostą do wykonania - wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać mokre składniki, a następnie połączyć je z suchymi i całość schłodzić w lodówce. Blok jest również deserem, który można łatwo modyfikować. Zastępując cukier miodem spadziowym, można uzyskać blok miodowo-czekoladowy, równie pyszny co klasyczna wersja. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser urozmaicać dodatkami innymi niż sugerowane w przepisie herbatniki i bakalie. W tej roli dobrze sprawdzi się również np. ryż preparowany.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy jest kolejnym deserem, który doskonale sprawdzi się w przypadku miłośników intensywnego smaku czekolady. Sekretem idealnej konsystencji i smaku musu są proporcje składników - na 6 jajek potrzebne jest 200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady, najlepiej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, 60 g cukru pudru i taka sama ilość masła. Równie ważna jest precyzja wykonania - przykładowo, zbyt wysoka temperatura masy, do której dodawane są jajka spowoduje ich ścięcie, a tym samym powstawanie grudek. Łatwo jednak dojść do precyzji, przygotowując mus w różnych wariacjach, np. z dodatkiem chilli lub startej skórki pomarańczowej. Smakosze słodyczy z pewnością docenią nietypowe wydania swoich ulubionych deserów.

(Materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA