18 i 19 września na dziedzińcu Zamku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się wydarzenie pn. „Zapomniane kulinaria OD NOWA - Krupy i jagły” - realizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Narodowego pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
To dwa dni fantastycznych prelekcji i towarzyszących koncertów, pokazów kulinarnych oraz konkursu kulinarnego wraz z pokazem filmowym.
Prelegentami będą:
Jaroslaw Dumanowski – polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. UMK. Pracował m.in. w katedrze UNESCO Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Wyżywienia (IEHCA). Jego zainteresowania badawcze obejmują antropologię historyczną oraz historię sztuki kulinarnej i wyżywienia. Pomysłodawca edycji staropolskich książek kucharskich w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria, pionier polskiej gastronomii historycznej. Kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
Krzysztof Zieliński – animator, członek Stowarzyszenia Pro Carpathia, współtwórca Szlaku Kulinarnego „Podkarpackie Smaki”.
Jolanta Dragan - kustosz Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, archeolog i etnograf. Prowadzi seminaria i szkolenia dla animatorów kultury w zakresie obrzędowości i folkloru. Autorka wielu artykułów naukowych. Od wielu lat koordynuje prace badawcze nad kulturą ludową Puszczy Sandomierskiej oraz Rzeszowiakami.
Angelika Sowa - dyplomowany dietetyk oraz trener personalny. Założyciel poradni dietetycznej w Rzeszowie.
W programie są też pokazy kulinarne w wykonaniu Grzegorza Parczewskiego.
Nie zabraknie też dobrej muzyki. Zagra Nadsańska Orkiestra Kameralna, Hudacy i Freeborn Brothers.
Dodatkową atrakcją będą występy zespołów obrzędowych oraz kiermasz produktów regionalnych na dziedzińcu zamkowym.
Wydarzenie objęte jest Patronatem Narodowym Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w Stulecie odzyskania Niepodległości 1918-2018.
Wstęp wolny!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz