Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

Dodaj komentarz

EKOGALA łączy smak, sport i tradycję. Gwiazdy i samorząd gotowali w Jasionce

Kamila Bik Kamila Bik 13:59, 15.12.2025 Aktualizacja: 14:00, 15.12.2025
Fot. Krzysztof Witek | Biuro Prasowe UMWP Fot. Krzysztof Witek | Biuro Prasowe UMWP

Drugi dzień XIX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA w ZEN.COM EXPO w Jasionce upłynął pod znakiem ekologicznej kuchni, sportowych emocji i świątecznej atmosfery. Niedzielna odsłona wydarzenia przyciągnęła tłumy odwiedzających, a jedną z głównych atrakcji były pokazy kulinarne „VIP-y gotują” z udziałem przedstawicieli władz samorządowych oraz znanych sportowców.

Wśród gości EKOGALI znaleźli się marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz oraz Krystyna Stachowska, zastępca prezydenta Rzeszowa. Do wspólnego gotowania dołączyli także sportowcy związani z Podkarpaciem: bokser Łukasz Różański – mistrz Polski w wadze ciężkiej i były mistrz świata WBC w bridgerweight, reprezentant Polski w siatkówce Marcin Janusz oraz sprinter CWKS Resovia Oliwer Wdowik.

Podobnie jak pierwszego dnia, odwiedzający mogli korzystać z bogatej oferty wystawców, degustować produkty ekologiczne oraz obserwować pokazy świątecznych wypieków przygotowywanych z certyfikowanych składników. Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa pszczelarska, szczególnie wśród najmłodszych, którzy uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych i poznawali rolę pszczół w ekosystemie. Równolegle trwała druga część XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych, w którym młodzi adepci sztuki kulinarnej walczyli o najwyższe laury.

Największe emocje wzbudziły jednak pokazy „VIP-y gotują”. W pierwszej turze marszałek Władysław Ortyl, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz, Krystyna Stachowska oraz Łukasz Różański przygotowywali tradycyjne pierogi z kapustą. W drugiej odsłonie wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg wspólnie z Marcinem Januszem i Oliwerem Wdowikiem piekli świąteczne ciasteczka.

– Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny, oparty na tradycji, wspólnocie i rodzinnych spotkaniach. EKOGALA doskonale wpisuje się w ten klimat, promując wysokiej jakości, regionalne produkty, które coraz częściej goszczą na naszych wigilijnych stołach – podkreślał marszałek Władysław Ortyl.

Publiczność z entuzjazmem śledziła kulinarne zmagania, a uczestnicy chętnie dzielili się anegdotami, poradami i świątecznymi inspiracjami. Atmosferę wydarzenia dopełniły degustacje, interakcje z widzami oraz występ zespołu „Żołyniacy”, który zaprezentował tradycyjne pieśni i melodie regionu.

Zwieńczeniem drugiego dnia było ogłoszenie wyników XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego i wręczenie nagród laureatom. Tym samym zakończyła się XIX edycja EKOGALI – dwa dni intensywnych spotkań, prezentacji i rozmów o jakości, tradycji oraz przyszłości ekologicznej żywności.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%