Fot. Krzysztof Witek | Biuro Prasowe UMWP
Wśród gości EKOGALI znaleźli się marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz oraz Krystyna Stachowska, zastępca prezydenta Rzeszowa. Do wspólnego gotowania dołączyli także sportowcy związani z Podkarpaciem: bokser Łukasz Różański – mistrz Polski w wadze ciężkiej i były mistrz świata WBC w bridgerweight, reprezentant Polski w siatkówce Marcin Janusz oraz sprinter CWKS Resovia Oliwer Wdowik.
Podobnie jak pierwszego dnia, odwiedzający mogli korzystać z bogatej oferty wystawców, degustować produkty ekologiczne oraz obserwować pokazy świątecznych wypieków przygotowywanych z certyfikowanych składników. Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa pszczelarska, szczególnie wśród najmłodszych, którzy uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych i poznawali rolę pszczół w ekosystemie. Równolegle trwała druga część XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych, w którym młodzi adepci sztuki kulinarnej walczyli o najwyższe laury.
Największe emocje wzbudziły jednak pokazy „VIP-y gotują”. W pierwszej turze marszałek Władysław Ortyl, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz, Krystyna Stachowska oraz Łukasz Różański przygotowywali tradycyjne pierogi z kapustą. W drugiej odsłonie wicemarszałkowie Piotr Pilch i Karol Ożóg wspólnie z Marcinem Januszem i Oliwerem Wdowikiem piekli świąteczne ciasteczka.
– Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny, oparty na tradycji, wspólnocie i rodzinnych spotkaniach. EKOGALA doskonale wpisuje się w ten klimat, promując wysokiej jakości, regionalne produkty, które coraz częściej goszczą na naszych wigilijnych stołach – podkreślał marszałek Władysław Ortyl.
Publiczność z entuzjazmem śledziła kulinarne zmagania, a uczestnicy chętnie dzielili się anegdotami, poradami i świątecznymi inspiracjami. Atmosferę wydarzenia dopełniły degustacje, interakcje z widzami oraz występ zespołu „Żołyniacy”, który zaprezentował tradycyjne pieśni i melodie regionu.
Zwieńczeniem drugiego dnia było ogłoszenie wyników XIX Europejskiego Konkursu Kulinarnego i wręczenie nagród laureatom. Tym samym zakończyła się XIX edycja EKOGALI – dwa dni intensywnych spotkań, prezentacji i rozmów o jakości, tradycji oraz przyszłości ekologicznej żywności.
18-latek uderzył w drzewo. Ranny pasażer
Proszę osobę poszkodowaną o kontakt 783903941
Dominikk
18:32, 2025-11-28
18-latek wjechał w drzewo Dwie osoby ranne
Proszę osoby poszkodowane o kontakt 783903941
Dominikk
22:51, 2025-11-12
Wypadek na autostradzie. Trzy osoby ranne!
Proszę osobę poszkodowaną o kontakt 783903941
Dominikk
15:25, 2025-11-01
Jeden dzień i pięć wypadków. Są ranni
Proszę osoby poszkodowane o kontakt 783903941
Dominikk
20:31, 2025-10-17